ZAPYTANIE OFERTOWE na dostawę żywności do Przedszkola Publicznego nr 4 w Pyrzycach
- Zamawiający:
Przedszkole Publiczne nr 4 Pyrzycach
ul. Zabytkowa 50
74-200 Pyrzyce
e-mail: pyrzycep4@wp.pl
tel/fax. 91 570 18 86
Zapraszamy do składania ofert w postępowaniu o wartości netto, która nie przekracza równowartości 30 000 euro netto, przeprowadzonego na podstawie art. 4 pkt. 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. ( Dz. U. z 2015 r., poz. 2164).
- Przedmiot zamówienia: Zakup i dostawa żywności na potrzeby przedszkola.
- Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia:
- zakup i dostawa żywności na potrzeby przedszkola,
- zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych na dostawę żywności w ramach pakietów umieszczonych w poszczególnych załącznikach: formularzach ofertowo-cenowych, a mianowicie:
- Pieczywo (Załącznik nr 1),
- Artykuły spożywcze (Załącznik nr 2) ,
- Mięso wieprzowe i produkty mięsno – wędliniarskie, drób i produkty drobiowe (świeże) (Załącznik nr 3),
- Warzywa , owoce i jajka (Załącznik nr 4),
- Produkty mleczarskie (Załącznik nr 5)
- Żywność będąca przedmiotem zamówienia musi odpowiadać warunkom jakościowym zgodnym z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami, prawem żywnościowym oraz z obowiązującymi zasadami GMP/GHP, GAP i systemu HACCP lub Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem żywności zgodnym z ISO 22000:2005.
- Wykonawca udziela zamawiającemu gwarancji jakości zdrowotnej i trwałości dostarczonej żywności do daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia określonych na czytelnych etykietach.
- Artykuły rolno-spożywcze muszą być składowane i transportowane w sposób zapewniający utrzymanie ich właściwej jakości handlowej
- Dostarczana żywność musi być oznakowana widocznym, czytelnym i nieusuwalnym kodem identyfikacyjnym oraz terminem przydatności, umożliwiającym identyfikacje artykułu spożywczego z danej partii produkcyjnej, nadanym przez producenta i umożliwiające ich identyfikację, zgodne z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywnościowego.
- W przypadku otrzymania żywności o niewłaściwej jakości zdrowotnej czy handlowej Zamawiający odmówi przyjęcia i zgłosi niezwłocznie reklamacje osobiście lub telefonicznie w dniu dostawy. Wykonawca zobowiązuje się odebrać lub wymienić żywność niespełniającą wymagań jakościowych na wolną od wad. Wykonawca podpisuje odbiór żywności niespełniającej wymagań.
- Wykonawca zobowiązuje się przekazywać żywność bezpośrednio osobie upoważnionej do odbioru i kontroli ilościowej i jakościowej. Nie dopuszcza się pozostawiania żywności przez Wykonawcę osobom nieupoważnionym. Odbiór ilościowo-jakościowy dostarczonej żywności, będzie potwierdzany przez upoważnionego pracownika Zamawiającego. Nie dopuszcza się przyjęcia towaru bez ważnego dowodu dostawy, tj. ilości dostarczonego towaru (szt. lub kg), cen jednostkowych i wartości.
- Wykonawca zobowiązuje się do udostępnienia przy dostawie wszystkich niezbędnych informacji w celu dokonania oceny ilościowo-jakościowej odbieranej żywności.
- Podane w formularzu ofertowym i opisie przedmiotu zamówienia ilości stanowią szacunkowe zapotrzebowanie, jakie Zamawiający przewiduje zakupić w danym roku szkolnym. Z tytułu niezrealizowania wskazanych w formularzu ofertowym i opisie przedmiotu zamówienia ilości Wykonawcy nie będą przysługiwały roszczenia przeciw Zamawiającemu. Zamawiający może dokonać zmiany asortymentowej określonej w przedmiocie zamówienia w ramach limitu finansowego. Szczegółowa ilość zamawianych artykułów będzie określana każdorazowo jednostkowymi zamówieniami.
- Wykonawca dostarczać będzie żywność do Zamawiającego własnym środkiem transportu spełniającym warunki zgodne z zasadami GMP/GHP (do wglądu: dopuszczenie środka transportu do przewozu żywności) na własny koszt i ryzyko w godzinach 6:30 – 9:00 następnęgo dnia po dniu złożenia zamówienia bezpośrednio do magazynu żywnościowego.
- Dysponenci i kierowcy Wykonawcy winni posiadać aktualne świadectwa zdrowia, decyzje sanitarne na środki transportu oraz czystą odzież ochronną.
- Dostawa żywności następować będzie na podstawie zamówień składanych Wykonawcy przez Zamawiającego telefonicznie lub osobiście. W zamówieniu Zamawiający przekaże rodzaj i ilość zamawianej żywności jaka ma być dostarczona. W szczególnych przypadkach, wynikających z potrzeby Zamawiającego, Wykonawca winien przyjąć doraźne zamówienie w trybie pilnej realizacji.
- Sposób dostawy oraz dostarczana żywność musi być zgodna z wszystkimi wymaganiami prawa Żywnościowego.
- Warunki realizacji zadania:
- nie przewiduje się udzielania zaliczek na poczet wykonania zamówienia,
- wykonawca biorący udział w postępowaniu powinien spełniać następujące warunki:
- posiadać uprawnienia do wykonywania dostaw żywności wynikające z właściwego rejestru albo wpisu do ewidencji działalności gospodarczej,
- posiadać wiedzę i doświadczenie w dostawie żywności,
- dysponować transportem do przewozu żywności (tych części, na które składa ofertę) odpowiadającym wymogom HACCP,
- dysponować osobami zdolnymi do dostawy żywności.
- Termin realizacji zamówienia: od dnia 02 stycznia 2017 r. do dnia 31 grudnia 2017 r.
- Zamówienie będzie składane codziennie, telefonicznie lub osobiście przez osobę upoważnioną wg bieżących potrzeb Zamawiającego,
- Termin płatności musi nie może być krótszy niż 14 dni licząc od dnia dostawy towaru i wystawienia faktury.
- Kryterium wyboru:
- cena – 70%
- jakość 30 %
- Miejsce i termin składania ofert: Ofertę należy przesłać za pośrednictwem poczty lub też dostarczyć osobiście na adres: Przedszkole Publiczne nr 4, ul. Zabytkowej 50, 74-200 Pyrzyce, do dnia 23.12.2016 r. do godz. 14:00.
- Termin otwarcia ofert: Otwarcie ofert nastąpi w Przedszkolu Publicznym nr 4 w Pyrzycach, w dniu 23.12.2016. o godz. 14:15.
- Informacje dotyczące wyboru najkorzystniejszej oferty: Zamawiający zawiadomi oferentów o wyborze oferty telefonicznie lub ogłosi na stronie internetowej BIP.
- Sposób przygotowania oferty: Oferta powinna być sporządzona w formie pisemnej na załączonym formularzu ofertowo- cenowym i umieszczona w zamkniętej kopercie z dopiskiem „Oferta na zakup i dostawę żywności”.
Załączniki do pobrania
Ogłoszenie do pobrania | ||||
---|---|---|---|---|
1 | załącznik nr 1formularz asortymentowy-pieczywo.doc (DOC, 44.KB) | 2016-12-14 12:59:41 | 44.KB | 865 razy |
2 | załacznik nr 2 - formularz asortyment - artykuły spożywcze.doc (DOC, 96KB) | 2016-12-14 13:03:12 | 96KB | 837 razy |
3 | załącznik nr 3 - formularz asortymentowo - mięso.doc (DOC, 55KB) | 2016-12-14 13:03:50 | 55KB | 736 razy |
4 | załącznik nr 4 - forumularz asortymentowy-warzywa, owoce, jajka.doc (DOC, 92.KB) | 2016-12-14 13:04:06 | 92.KB | 820 razy |
5 | załącznik nr 5 - formularz asortymentowy-mleko.doc (DOC, 45KB) | 2016-12-14 13:04:31 | 45KB | 755 razy |
Metadane - wyciąg z rejestru zmian
Akcja | Osoba | Data |
---|---|---|
Dodanie dokumentu: | Sabina Litwic | 14-12-2016 12:18:59 |
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: | Sabina Litwic | 14-12-2016 |
Ostatnia aktualizacja: | Sabina Litwic | 14-12-2016 13:37:28 |